Goed licht is belangrijk

Het gebruik van goed licht is belangrijk met name bij het lezen. Wanneer u ouder wordt kunnen uw ogen steeds minder goed scherpstellen. Vaak merkt u dit het eerst als ‘uw armen te kort worden’. U bent dan aan het zoeken naar de juiste afstand van uw ogen tot het papier. Dit is het eerste teken dat u langzaam toe bent aan een leesbril. Wist u dat iemand die 70 is drie keer meer licht nodig heeft om goed te lezen dan iemand van 20? Met andere woorden hoe ouder u bent hoe beter de lamp. Bekijk onderstaand filmpje als u meer uitlegt wilt over waarom u slechter gaat zien als u ouder wordt.
Daglicht

Daglicht is het meest prettige licht om bij te lezen. Binnenshuis is dit soms niet voldoende en wilt u misschien graag een lamp of leeslamp gebruiken. Er zijn veel verschillende lampen te krijgen, toch is niet iedere lamp geschikt om bij te lezen of te handwerken. Er zijn wat basispunten waar u rekening mee moet houden bij de aanschaf van een lamp.  Lampen die het daglicht het meest benaderen zijn ideaal. Let dus op de lichtsterkte van de lamp. Lichtsterkte wordt aangeduid in Lux of Lumen, hoe meer lumen hoe helderder uw lamp. Daarnaast dient u rekening te houden met de kleurtemperatuur van uw lamp, deze wordt uitgedrukt in graden Kelvin.

Het beste resultaat krijgt u met een benadering van daglicht.

Warm geel                       (ca. 2700°K)   (Huis)Kamerverlichting.
Warm wit                         (ca. 4500°K)   Kantoorverlichting
Helder wit / Koel wit     (6.500°K)        Daglicht

Lichtweergave in Kelvin

 

Afstand tot uw werkoppervlak

Of u nu aan het lezen bent of een modelvliegtuig in elkaar aan het zetten, de afstand van de lamp tot uw werkoppervlak maakt een enorm verschil in uw zicht. Plaats uw lichtbron daarom zo dicht mogelijk bij uw werkoppervlak.

Leeslamp en werkplek

Goed licht

 

Leeslamp kopen

Wilt u ook eens ervaren wat goed licht voor u doet? Dé Opticien aan Huis kan u adviseren bij de aanschaf van een leeslamp of loeplamp.

Bel Peter of Manuel om een afspraak te maken.

 

Peter 06-10473012

 

Manuel 06-29119975